Premijer Plenković: Kanalizirati napore prema fazi oporavka

Premijer Plenković: Kanalizirati napore prema fazi oporavka

Na sastanku Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo da je nakon saniranja neposrednih posljedica potresa nužno energiju usmjeriti prema fazi oporavka i povratku u redovne životne tokove.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je u ponedjeljak, 29. ožujka 2021.godine na sastanku Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji. Članovi Stožera na čelu s potpredsjednikom Vlade RH Tomom Medvedom izvijestili su premijera Plenkovića o aktivnostima poduzetim na saniranju neposrednih posljedica potresa u minula tri mjeseca.

Predsjednik Vlade RH Plenković zahvalio je svim članovima Stožera na doprinosu u procesu otklanjanja posljedica razornoga potresa s kraja prošle godine. “Rad Stožera je prepoznat, napravljeno je puno; valja sada kanalizirati napore prema fazi oporavka,” istaknuo je premijer Plenković dodavši da je od “osobite važnosti pritom imati povjerenje ljudi, stanovnika Banovine”.

Saniranje stanja na terenu, uklanjanje urušenih stambenih i poslovnih zgrada pretpostavka su poslijepotresne obnove, istaknuo je premijer Plenković. To su pak preduvjeti za gospodarsku aktivnost i povratak u redovne životne tokove koji osiguravaju ostanak stanovništva na ovom području; jedna od poluga normalizacije jest i dobra prometna povezanost Sisačko-moslavačke županije s ostatkom Hrvatske.

Za posjeta Stožeru u Petrinji krajem siječnja, naime, premijer Plenković je bio najavio da će pokrenuti postupak izgradnje autoceste od Lekenika do Siska. U međuvremenu su i poduzeti konkretni koraci za dovršetak izgradnje autoceste Zagreb-Sisak, preciznije, dionice autoceste od Lekenika do Siska duljine gotovo 12 kilometara. Na temelju Odluke Vlade RH Hrvatske su autoceste (HAC) preuzele obvezu ostvarenja toga projekta vrijednoga oko 300 milijuna kuna. Objavljen je javni natječaj, a dovršetak izgradnje dionice autoceste od Siska do Lekenika očekuje se za dvije godine.

Nakon posjeta Stožeru premijer Plenković uputio se u središte Gline. Obišao je tamošnje kontejnersko naselje “Mali dom” s četrdesetak stambenih kontejnera u koji se od minule subote useljavaju stanovnici šireg glinskoga područja.

Stranica