Obnova obiteljskog gospodarstva u Novom Selu Glinskom

Obnova obiteljskog gospodarstva u Novom Selu Glinskom

OPG Ivan Bradarić u Novom Selu Glinskom teško je stradao u razornom potresu krajem prošle godine. Priprema se stoga uklanjanje urušenih gospodarskih zgrada i njihova obnova, izvijestio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević i državni tajnik Majdak, naime, obišli su u ponedjeljak, 8. ožujka 2021.godine obiteljsko poljoprivredno-stočarsko gospodarstvo Bradarić, koje njeguje tradiciju uzgoja autohtonih pasmina svinja banijske šare i crne slavonske svinje. Uz to, dulje od desetljeća spomenuto gospodarstvo ima registriranu preradu suhomesnatih proizvoda; štoviše, prvi je takav registrirani objekt na Banovini.

U postupku uklanjanja i obnove teško oštećenih stambenih i gospodarskih zgrada u OPG-u Bradarić sudjelovat će, između ostalih, i stručnjaci Agronomskog fakulteta u Zagrebu te Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka.

OPG Bradarić važan je čimbenik pojloprivrednog razvoja na području Banovine. Pristao je, naime, na uzgoj 10 rasplodnih krmača iz nedavne hvalevrijedne donacije koja je pristigla iz Vukovarsko-srijemske županije. Umatičeni rasplodni podmladak svinja iz spomenute donacije bit će raspoređen i na druge farme na Banovini, uz dodatnu donaciju 50 krmača za proizvodnju tovnog materijala.

Stranica