Obnova na području Topuskog

Obnova na području Topuskog

Potpredsjednik Vlade RH i čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved posjetio je danas toplice u Topuskom. Na toj je lokaciji nakon potresa smješteno 109 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe iz Petrinje.

Tomo Medved se sastao i s načelnikom Općine Topusko Ivicom Kuzmićem te ravnateljem Top-Termi Topusko Domagojem Moslerom.
Razgovarali su o posljedicama potresa i sanaciji šteta na širem području Topuskog.
 
Smještaj i prehranu korisnika iz Gline i Petrinje u toplicama financira država, a ta će se praksa nastaviti sve dok se korisnici na vrate u svoje domove.
“Došao sam se uvjeriti u uvjete stanovanja ljudi koji su iz Petrinje i Gline nakon potresa ovdje privremeno smješteni. Zahvaljujem se ravnatelju toplica na osiguranim dobrim uvjetima. Dom za starije i nemoćne u Petrinji bit će obnovljen u rujnu; tada će se korisnici iz privremenog smještaja u Topuskom vratiti u svoj matični dom,” rekao je Medved, dodavši da korisnici u Topuskom imaju svu potrebnu skrb i njegu.
 
Sukladno dinamici povratka nastavit će se i projekt obnove toplica u koje je u zadnjih pet godina uloženo 30-tak milijuna kuna; dodatnih 25 milijuna uložit će se u iduće dvije godine izvijestio je ravnatelj Mosler. Planira se i povećanje kapaciteta i sadržaja Top-Termi s novim geotermalnim prstenom vrijednim 600 milijuna kuna.
 
Razvojne projekte u Topuskom s velikim investicijskim iznosima podržao je i saborski zastupnik Ivan Celjak. Tomo Medved istaknuo je potporu Vlade RH svim projektima, i pritom posebno istaknuo početak gradnje autoceste do Siska i spoja prema Topuskom.  Dosad je uklonjeno oko 50  u potresu oštećenih objekata, dodao je i za početak svibnja najavio obnovu nekonstrukcijskih elemenata obiteljskih kuća, dimnjaka i krovišta, primjerice, na potresom pogođenom području.

Načelnik Kuzmić kazao je da projekt Top-Termi nadilazi županijsku važnost te se može smatrati nacionalnim projektom kada bude završen za nekoliko godina.

Za idući petak potpredsjednik Vlade RH Medved najavio  je sastanak s predstavnicima više ministarstava s kojima će razgovarati o daljnim mogućnostima razvoja ovoga kraja, ali i o sanaciji posljedica potresa te obnovi Općine Topusko.

Stranica