Hrvatski Caritas osigurao još 100 stambenih modula žrtvama potresa na Banovini

Hrvatski Caritas osigurao još 100 stambenih modula žrtvama potresa na Banovini

ZAGREB, 5. veljače 2021. (Hina) - Hrvatski Caritas ugovorio je u petak s tvrtkom Tehnix kupnju dodatnih 100 stambenih modula kojima će stambeno zbrinuti još 100 obitelji s područja Banovine koji su u potresima ostali bez mogućnosti povratka u svoje domove.

Ugovor je u Donjem Kraljevcu potpisao ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina s direktorom i vlasnikom tvrtke Tehnix Đurom Horvatom, u prisutnosti predsjednika Hrvatskog Caritasa i varaždinskog biskupa Bože Radoša, javila je Informativna katolička agencija (IKA).

Kako je nakon potpisivanja ugovora s tvrtkom Tehnix, s kojom je ugovorena i isporuka prvih 100 stambenih modula, izjavio ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, razmjeri šteta nakon potresa na Banovini su golemi, a brojni ljudi unatoč oštećenjima žele ostati na svojem imanju i obnoviti porušene ili uništene domove.

“To nam je bio jasan znak da tim ljudima treba omogućiti kakav-takav primjeren boravak, sve do trenutka dok im se ne izgradi njihova nova kuća. Zato je odlučeno o nabavi još 100 stambenih modula kojima ćemo za još 100 obitelji omogućiti primjeren krov nad glavom, kako bi mogli dostojanstveno živjeti. Svjesni smo da stambeni modul ne može zamijeniti obiteljske domove, ali može dati adekvatnu zamjenu, pogotovo sada, usred zime”, kazao je mons. Svalina.

Još 100 stambenih modula proizvest će tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca s kojom, kako je istaknuto, Hrvatski Caritas ima pozitivno iskustvo brzog i odgovornog djelovanja usred ove prirodne katastrofe.

Predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš ističe kako su sve donacije koje prima Hrvatski Caritas usmjerene za nabavu ovih stambenih modula, kako bi najsiromašniji, oni koji su najpotrebniji pomoći, što prije dobili adekvatan privremen smještaj.

Hrvatski Caritas pozorno koordinira donacije, proizvodnju stambenih modula, njihovu isporuku i stanje na terenu. Caritas je pomogao u prvom trenutku, ali sad moramo nastaviti dalje istim tempom. Ovaj ugovor jamči još 100 stambenih modula jer je potreba na terenu zaista velika”, kazao je biskup Radoš.
Uz dar Svetog Oca Franje, sredstva Hrvatske biskupske konferencije i međunarodnog Caritasa, kupnja još 100 stambenih modula osigurana je iz donacija pravnih osoba, hrvatskih katoličkih misija te građana putem osobnih uplata ili donacijskog telefona 060 9010.

Stambeni modul omogućuje četveročlanoj obitelji privremeni dom jer je kompletno opremljen te uz krevete na kat, kupaonicu i sanitarni čvor, sadrži opremljenu mini kuhinju s perilicom suđa i hladnjakom te ugradbeni ormar i stol, grijalicu i klimu.

Hrvatski Caritas zahvaljuje svima koji su se uključili u tu važnu akciju i tako pokazali djelatnu ljubav prema potrebitima. Svi koji žele podržati akciju donacije mogu uplatiti na Hrvatski Caritas, Ksaverska cesta 12a, Zagreb, kod PBZ (Privredna banka Zagreb), IBAN: HR0523400091100080340, poziv na broj 12 20. Za uplate iz inozemstva SWIFT/BIC: PBZGHR2X. Donirati se može i pozivom na donacijski telefon 060 9010 (6,25 kuna po pozivu, PDV uključen). 

HINA

Stranica