Donacija kontejnera iz Mađarske

Donacija kontejnera iz Mađarske

Donacija kontejnera iz Mađarske dopremljena je u utorak, 20. travnja 2021. godine u Lekenik. Donacija vrijedna milijun eura zajednički je dar mađarskih poduzetnika na čelu s Lorincom Meszarosem i mađarske Vlade.

Primopredaji vrijedne donacije od ukupno 120 stambenih mobilnih jedinica nazočio je potpredsjednik Vlade RH i čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved. Zahvalio je na potpori prijatelja iz Mađarske, koja se uvijek iznova potvrđuje i konkretnim iskazima pomoći. Tradicionalno dobri odnosi dviju susjednih zemalja očituju se i u spremnosti mađarske Vlade da obnovi Prvu osnovnu školu u Petrinji i crkvu u Žažini; Budimpešta je među prvima nakon potresa na Banovinu dopremila 56 kontejnera te hranu i robu široke potrošnje.

Neposredno nakon potresa 23 mađarske tvrtke počele su organizirano prikupljati donacije uz pomoć tamošnje humanitarne organizacije. Donacija mobilnih stambenih nastambi namijenjena je stanovnicima Sisačko-moslavačke županije koji su u prosinačkom potresu ostali bez doma.

Dio doniranih kontejnera otpremit će se u srijedu, 21.travnja na područje Siska. Na širem području Siska, naime, priprema se postaviti stambeno kontejnersko naselje.  

Projekt kontejnerskog naselja u Sisku omogućit će stanovnicima sa šireg područja grada da borave u neposrednoj blizini svojih domova i obiteljskih obrta, odnosno poljoprivrednih gospodarstava oštećenih u nedavnom razornom potresu i naknadnim podrhtavanjima tla.  

U Mošćenici, na širem petrinjskom području, u utorak, 2.travnja postavljeno je stambeno kontejnersko naselje. U tamošnjim će se mobilnim nastambama smjestiti 31 obitelj s petrinjskoga područja.   

Dosad su kontejnerska naselja za stanovnike Banovine koji su ostali bez doma postavljena na Sajmištu u Petrinji, te u Glini i Majuru.

Stranica