Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova s cjelokupnom diplomatsko-konzularnom mrežom uključeno je u informiranje stranih država i organizacija o razornim učincima tih elementarnih nepogoda.

Putem diplomatskih misija i konzularnih ureda RH odaslana je informacija svim državama s kojima imamo uspostavljene diplomatske odnose te međunarodnim organizacijama o kontakt-mail adresi na koju treba dostavljati ponude materijalne pomoći, kao i broju bankovnog računa za financijske priloge. Iste informacije proslijeđene su i stranim diplomatskim predstavništvima u Hrvatskoj.

Unutar Ministarstva osnovana je koordinaciju za prikupljanje pomoći iz inozemstva radi što bolje preglednosti procesa, koja blisko surađuje s Ravnateljstvom civilne zaštite RH te svim bitnim dionicima procesa unutar Hrvatske i inozemstvu.

Ova nepredviđena situacija još jednom je potvrdila prednosti članstva u Europskoj uniji. U sklopu europskog Mehanizma civilne zaštite brojne države članice su reagirale u prva 24 sata slanjem nužne hitne pomoći, što je potvrđeno dolaskom brojnih konvoja kamiona te zrakoplova koji su slijetali s humanitarnom pomoći.

Hrvatska će moći računati na financijska sredstva iz Europskog fonda solidarnosti u svrhu obnove.

Izvan područja Europske unije brojne države iz našega susjedstva te cijeloga svijeta iskazale su spremnost pomoći na razne načine, bilo financijski ili u vidu humanitarne pomoći.

Predstavnici stranih ulagača također su se priključili iskazima solidarnosti i financijskim doprinosima kao i brojni privatni subjekti, tvrtke i udruge iz inozemstva koje nude pomoć. Te geste nadilaze institucionalnu razinu i govore o iskrenom suosjećanju mnogih u Europi i svijetu prema Hrvatskoj i stradanjima kroz koja prolazi.

Hrvatska služba vanjskih poslova nastavlja s koordinacijom prikupljanja pomoći kroz međunarodne kontakte.