Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

BESPLATAN PRIJEVOZ
Kako bi maksimalno olakšali i ubrzali prolazak hitnih službi, prijevoza pomoći i zbrinjavanja pogođenog stanovništva na području pogođenih županija pokrenute su hitne mjere za osiguranje besplatnog prijevoza.

Hrvatske autoceste obustavile naplatu cestarine na autocesti Zagreb-Sisak do 31. siječnja 2021. godine. Besplatna cestarina je omogućena vozilima i na ostalim dionicama autoceste za potrebe dostave i prijevoza humanitarne pomoći i medicinske opreme na temelju zaprimljenog zahtjeva na e-mail: humanitarna.pomoc@hac.hr

HŽ Putnički prijevoz je osigurao besplatan prijevoz za stanovnike pogođene potresom, volontere Hrvatskog Crvenog križa, članove Stožera civilne zaštite i HGSS-a te za predstavnike ostalih službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta. Besplatan prijevoz bit će osiguran do 31. siječnja 2021. godine.

Stanovnici pogođeni potresom na području Sisačko-moslavačke županije ostvaruju pravo na besplatan prijevoz na svim relacijama unutar RH, a karta će im biti izdana na temelju osobnih dokumenata kojima dokazuju mjesto prebivališta na području pogođenom potresom.

Volonteri Hrvatskog Crvenog križa, članovi Stožera civilne zaštite i HGSS-a te predstavnici ostalih službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta imaju pravo na besplatan prijevoz prema Sisačko-moslavačkoj županiji i iz nje, a karta će im biti izdana na temelju službenih iskaznica.

Stanovnici i pripadnici navedenih službi karte mogu preuzeti na blagajnama ili u vlaku.

Također, za potrebe prijevoza humanitarne pomoći prema potresom nastradalom području i Jadrolinija je osigurala besplatan prijevoz trajektima. Osim besplatnog prijevoza za navedene službe, besplatan prijevoz je osiguran i za sve osobe s pogođenih područja koje putuju prema otocima.

Zbog evidencije besplatnog prijevoza potrebno je dostaviti naziv organizacije, ustanove, udruge ili ime i prezime, registarsku oznaku, tip vozila, datum putovanja te luku ukrcaja na e-mail: passdepth@jadrolinija.hr.

PROMETNA INFASTRUKTURA
Hrvatske ceste su napravile detaljan pregled svih državnih cesta, mostova i objekata na području 3 županije koje su pogođene potresom. Procjene govore kako ukupni iznos šteta na državnim cestama i mostovima iznosi 75 milijuna kuna, (samo na području Sisačko-moslavačke županije iznosi 37 milijuna kuna) no moguće je očekivati da će se iznos mijenjati kako budu napredovali detaljni pregledi. Kako bi se čim prije krenulo u saniranje nastalih šteta u ovom trenutku je prioritet izrada projektne dokumentacije a sve kako bi ugovaranje radova moglo čim prije krenuti. Osim državnih cesta, oštećenja su pretrpjele i županijske, lokalne i nerazvrstane ceste a ukupna vrijednost njihove sanacije se trenutno procjenjuje na 20 milijuna kuna.

HŽ Infrastruktura je također obavila detaljan pregled cijele infrastrukture na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba. Pregledima je utvrđeno kako na infrastrukturi, ali i na kontaktnoj mreži, ne postoje oštećenja koja bi utjecala na sigurnost željezničkog prometa. Međutim, zgrada željezničkog kolodvora u Sisku je pretrpjela znatna oštećenja te je stavljena van funkcije te se očekuju detaljni statički pregledi ostalih kolodvora na pogođenom području. Obzirom da je u spomenutoj zgradi stanovalo pet obitelji, HŽ Infrastruktura je osigurala privremeni smještaj za pogođene obitelji.

TELEKOMUNIKACIJSKA INFRASTRUKTURA
Obzirom da je i telekomunikacijska infrastruktura pretrpjela oštećenja, predstavnici teleoperatera su se maksimalno angažirali te su u rekordnom vremenu osigurali normalan protok bežične komunikacije. Osim toga, pojedini operateri su se dodatno angažirali te su osposobili mobilne bazne stanice, kao i besplatne WiFi točke na pojedinim mjestima zbog povećanog broja volontera i pogođenog stanovništva. U ovom trenutku se radi i na osiguranju brže i jače dostupnosti bežičnog interneta na ruralnim pogođenim područjima.