Hrvatska vatrogasna zajednicaHrvatska vatrogasna zajednica angažirana je od 28. prosinca 2020. godine na području pogođenom potresom, kada su za potrebe sanacije nastalih oštećenja nakon prvog u nizu potresa prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića na područje Sisačko-moslavačke županije upućene vatrogasne snage  iz susjednih županija.
 
Uslijed razornog potresa koji je 29. prosinca 2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, osim svih raspoloživih vatrogasnih snaga sa područja Županije, na teren su upućene dodatne vatrogasne snage iz gotovo cijele Hrvatske.

Uz velik broj vatrogasaca, upućena su navalna vatrogasna vozila, tehnička vozila, vozila za spašavanje s visine, vozilo s komunikacijskom opremom, zapovjedna i transportna vozila,  posebna oprema za spašavanje iz ruševina i vatrogasni timovi s potražnim psima. U Petrinju su upućene vatrogasne snage iz 9 županija s ukupno 137 vatrogasaca i 44 vozila. U Sisak su upućene vatrogasne snage iz 6 županija s ukupno 141 vatrogasaca i 32 vozila. Dodatne snage su stavljene u pripravnost.
 
U idućim danima broj vatrogasaca angažiranih na ovom području raste na preko 800. Prema obrađenim podacima, od 28. prosinca 2020.  do 10. veljače 2021. na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, kumulativno je sudjelovao 11.191 vatrogasac s 3039 vatrogasnih vozila, a odrađeno je 12.212 intervencija.

Vatrogasne snage su odmah nakon potresa bile angažirane u izravna spašavanja ljudi zatrpanih pod ruševinama. Vatrogasci su, u suradnji s pripadnicima drugih službi, sudjelovali u spašavanju 30 osoba. Uz spašavanja osoba iz ruševina, vatrogasci su započeli s aktivnim radom na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crjepova, osiguravanju ruševnih mjesta te drugim zadaćama u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života.

Vatrogasne snage djeluju u 3 operativne zone - Sisak, Petrinja i Glina. Ustrojeno je i Operativno vatrogasno zapovjedništvo, koje uz koordinaciju snaga na terenu, služi kao poveznica sa svim ostalim operativnim snagama na području pogođenom potresom te kao centar za prikupljanje podataka o vatrogasnim aktivnostima.
 
Potrebno je istaknuti i angažman vatrogasaca na uklanjanju posljedica potresa posebno na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Ostale aktivnosti vatrogasnih snaga

Vatrogasci su također angažirani na prijevozu hrane i opreme, dovozu humanitarne pomoći i građevinskog materijala, pranju ulica, dovozu pitke vode za domaćinstva i za potrebe lokalne uprave i službi angažiranih na potresom pogođenom području.

Vatrogasci na području RH, unutar svojih vatrogasnih organizacija, su bili samoinicijativno ili u suradnji sa Crvenim križem, Caritasom i drugim udrugama, uključeni u prikupljanje i distribuciju humanitarne pomoći na područje Sisačko-moslavačke županije.
 
Vatrogasna zajednice Sisačko-moslavačke županije, u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, je organizirala prihvat i raspoređivanje velikih konvoja pomoći koje su organizirali vatrogasci Njemačke i Austrije. 

Hrvatska vatrogasna zajednica će i dalje biti na raspolaganju na svim područjima pogođenima potresom. Vatrogasci će biti angažirani na terenu dok to god situacija bude tražila.

Hrvatska vatrogasna zajednica