Ministarstvo obrane

U skladu sa svojom ustavnom zadaćom Oružane snage Republike Hrvatske su se odmah nakon potresa angažirale u pomoći stanovništvu na području Sisačko-moslavačke županije, odnosno gradova i općina na tom području.

Od trenutka kada je potres pogodio to područje, pa zaključno s današnjim danom angažirano je oko 1100 pripadnika Hrvatske vojske.

Hrvatska vojska bila je angažirana na zadaćama uklanjanja ruševina, čišćenja objekata, prometnica i javnih površina sa svom potrebnom mehanizacijom i materijalno-tehničkim sredstvima.

Hrvatska vojska, uz ljudstvo na terenu stavila je na raspolaganje materijalno-tehnička sredstva i to cjelodnevne obroke, vodu, krevete, deke, šatore, vreće za spavanje, agregate i terenske kuhinje.

Obavljen je sanitetski prijevoz starijih i nemoćnih, helikopterski prijevoz pacijenta iz petrinjske i sisačke bolnice u zagrebačke bolnice, kao i prijevoz pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja u provedbi njihovih zadaća. Za navedene zadaće bilo je angažirano pet helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva te vojni sanitetski timovi.

Hrvatska vojska obavljala je evakuaciju civilnog stanovništva, a za dio njih osiguran je smještaj i prehrana odnosno njihovo zbrinjavanje u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji. To zbrinjavanje osigurano je za štićenike doma za starije i nemoćne u Petrinji te za lokalno stanovništvo koje je ostalo bez domova. Tako smo osigurali smještaj i prehranu za oko 350 osoba dnevno.

Hrvatska vojska i dalje je na terenu te daje potporu i pomoć nadležnim tijelima u čišćenju prometnica, prijevozu i postavljanjem šatora i stambenih kontejnera te pomoć Hrvatskom crvenom križu u podjeli humanitarne pomoći.

Korištenjem dronova i besposadnih zrakoplovnih sustava Hrvatska vojska provodi snimanje kritične infrastrukture u svrhu izrade, za nadležna tijela, preliminarne procjene nastale štete. 

Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske i dalje su, u okviru svojih mogućnosti, na raspolaganju za pomoć stanovništvu i lokalnoj zajednici na području pogođenom potresom.