Održana redovita sjednica Stožera CZ u Zagrebu

Na današnjoj sjednici Stožera, uz iznesene najnovije podatke o tijeku dinamike obnove na potresom stradalom području, iznesene su informacije o spremnosti operativnih snaga i jedinica lokalne (regionalne) samouprave za zimske uvjete, kao i podaci o korištenju sredstava iz Fonda solidarnosti EU

Stožer civilne zaštite RH koji se odnosi na uklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije održao je redovnu sjednicu 11. studenoga 2022. godine u Zagrebu. Uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, potpredsjednicu Vlade Anju Šimpragu, ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladinu i ostale članove Stožera te operativne snage, sjednici su nazočili i gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes, gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković, gradonačelnik Grada Hrvatska Kostajnica Dalibor Bišćan, zamjenik gradonačelnice Grada Siska Marko Krička te načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije Domagoj Orlić.

Na današnjoj sjednici Stožera, uz iznesene najnovije podatke o tijeku dinamike obnove na potresom stradalom području, iznesene su informacije o spremnosti operativnih snaga i jedinica lokalne (regionalne) samouprave na zimske uvjete, kao i podaci o korištenju sredstava iz Fonda solidarnosti EU.

Gradnja zamjenskih obiteljskih kuća
Ugovorena je izgradnja 578 zamjenskih obiteljskih kuća s izvođačima radova u vrijednosti od 600 milijuna kuna, a trenutačno se izvode radovi na 93 zamjenske obiteljske kuće. 

Organizirana gradnja višestambenih zgrada
Potpisani su ugovori za izgradnju 20 višestambenih zgrada, s ukupno 308 stanova u vrijednosti od 306,4 milijuna kuna.

Nekonstrukcijska obnova
U programu popravaka nekonstrukcijskih elemenata izrađeno je 4.922 elaborata, obnovljeno je 3.808 obiteljskih kuća, a na 563 kuće izvode se radovi. Važno je naglasiti kako je odobren povrat sredstava po provedenoj samoobnovi u iznosu većem od 8,52 milijuna kuna. 

Organizirana konstrukcijska obnova
U tijeku je odabir izvođača radova na konstrukcijskoj obnovi 50 obiteljskih kuća ukupne vrijednosti 16 milijuna kuna te je objavljena javna nabava za konstrukcijsku obnovu dvije višestambene zgrade u Sisku.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje na cijelom području na kojem je proglašena katastrofa ukupno je ugovorio radove i usluge u vrijednosti većoj od milijardu i 417 milijuna kuna, a više od 90 milijuna kuna je u postupku ugovaranja.

Stranica