Petrinja: Izaslanstvo Hrvata iz BiH - i dalje pomoć u obnovi

PETRINJA, 12. listopada 2021. (Hina) - Izaslanstvo Hrvata iz Bosne i Hercegovine s predsjednikom Hrvatskoga narodnog sabora BiH Draganom Čovićem na čelu u utorak je razgledalo petrinjsku Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića, čiju su obnovu pomogli donacijama, a najavili su i nove donacije.

Predsjednik je Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović i potpredsjednik Vlade RH i čelnik Stožera Tomo Medved sastali su se  u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji gdje su razgovarali o dosadašnjem tijeku obnove.

Dragan Čović, u čijoj su pratnji bili mnogi bosanskohercegovački dužnosnici, izjavio je kako su svjesni da će pomoć stradalom području i dalje biti potrebna.

"Drago mi je da smo izvršili obavezu koju smo preuzeli prije više mjeseci. Vjerujem da je ovdje bilo stotine izaslanstava iz BiH koje su donijele pomoć. Danas sam sretan kada vidim učinak našeg doprinosa, da djeca mogu normalno biti u školi", istaknuo je Čović.

Dodao je kako je siguran da će većina obitelji, ako se još izgradi vrtić, ostati živjeti u Petrinji.

"Neka naše zajedništvo bude jedno ohrabrenje svima u Petrinji i širem području, da vide da nisu sami, a mi ostajemo otvoreni i za naredne projekte suradnje", rekao je Čović.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i načelnik Stožera za sanaciju šteta od potresa Tomo Medved, uz zahvalnost, izrazio je zadovoljstvo što je škola obnovljena zahvaljujući prijateljstvu i solidarnosti.

"Ovakvo ćemo djelovanje i nastaviti, Vlada RH je ovdje svakodnevno prisutna, ulažemo velike napore u obnovi, revitalizaciji cijeloga područja, što se čini uz sredstva državnog proračuna, ali i prijatelja koji prepoznaju naše potrebe. Hvala svima koji pomažu da se ovo stradalo područje što prije revitalizira i obnovi", rekao je Medved.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je kako donacija potvrđuje sinergiju Hrvata gdje god oni živjeli jer su jedinstven narod.

Ocijenio je da obnova škola na stradalom području teče predviđenom dinamikom i po novim standardima kako bi učenici nastavu polazili u jednoj smjeni, cjelodnevnoj nastavi, uz duži boravak u školi te osigurane tople obroke i suvremenu školsku infrastrukturu.

Goste su dočekali i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak,  petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes te ravnatelj OŠ "Dragutina Tadijanovića" Davor Miholjević

Župan Ivan Celjak rekao je kako obnovljenu školu polaze osnovnoškolci i srednjoškolci te da je planirano i uređenje školskog potkrovlja, koje će se ustupiti studentima Učiteljskog fakulteta u Petrinji.

Petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes zahvalila je prijateljima iz BiH što su prepoznali prioritete u obnovi, a to su djeca.

Na svečanosti je, među ostalima, bilo i nekoliko državnih tajnika i drugih gostiju, u čije je ime zahvalio i državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas. 

Predsjednici Udruge Hrvata BiH "Prsten" iz Hrvatske Pavle Zubak i iz BiH Marijan Vlaić simbolično su školi predali novu donaciju od 450.000 kuna.

Načelnik općine Posušja Ante Begić predao je donaciju od 100.000 kuna pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ravnatelj Osnovne škole Dragutina Tadijanovića  Davor Miholjević uručio je na kraju Draganu Čoviću zahvalnicu za dragocjenu pomoć.

Stranica