Mađari grade novu školu u Petrinji i novu crkvu u Žažini

SISAK, 12. svibnja 2021. (Hina) - Potpisivanjem dvaju zapisnika između mađarskih i hrvatskih dužnosnika o izgradnji nove crkve sv. Nikole i sv. Vida u Žažini i nove zgrade Prve osnovne škole u Petrinji, u srijedu se počela ostvarivati jedna od najvećih donacija na potresom pogođenom području, vrijedna 25 milijuna eura.

Svečani čin je obavljen u ordinarijatu Sisačke biskupije, gdje je goste iz Mađarske, kao domaćin, pozdravio sisački biskup mons. Vlado Košić. Istaknuo je kako će sve pripreme za projektiranje i izgradnju nove crkve u Žažini obaviti Sisačka biskupija. "Uskoro ćemo uz porušenu crkvu postaviti montažnu dvoranu, a onda očekujemo i novu crkvu. Nama je najvažnija živa crkva, ali i prostor za okupljanje", rekao je mons. Košić uz molbu da gosti zahvalu i pozdrave iz Hrvatske prenesu mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. 

Potpisnik zapisnika uime Vlade RH državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak je napomenuo kako je suradnja s Mađarima potvrdila da se prijatelji prepoznaju u nevolji.

"Mađarska se potvrdila kao zemlja velikog srca. I dosad su iz susjedne zemlje stizale vrijedne donacije, ali ovo je najveća. Nova zgrada osnovne škole u Petrinji, koja će biti u blizini oštećene, gradit će se prema najvišim pedagoškim standardima, a županija će kao osnivač škole obaviti sve pripreme", rekao je Paljak, zahvaljujući mađarskoj vladi i narodu.

Državni tajnik za javnu upravu pri mađarskoj vladi Csaba Balogh izrazio je sućut obiteljima stradalima u potresu i cijelom narodu, napominjući kako je prirodno da susjedni narod prvi priskoči u pomoć.

"Potpuna obnova škole i crkve predstavlja srce i dušu jedne zajednice. Nove će zgrade označiti želju za opstankom jedne zajednice", rekao je Balogh, dodajući kako je mađarska vlada ostvarenje projekta prepustila Mađarskoj ekumenskoj humanitarnoj organizaciji.

Predsjednik te organizacije Laslo Lehel je objasnio kako će suvremena škola imati 20 učionica, od kojih devet za razrednu nastavu. Na 3000 četvornih metara uz školu će biti i sportska dvorana neto površine1500 četvornih metara, te vanjski tereni.

Hrvatski će predstavnici, kako je rekao, moći posjetiti slične škole u Mađarskoj, pa će se prema njihovim primjedbama i željama dopuniti projekt nove škole. Crkva u Žažini će s popratnim prostorima imati površinu od 220 četvornih metara. Pri projektiranju su primjedbe Sisačke biskupije već uzete u obzir, rekao je i zaključio kako vjeruje u uspješno ostvarenje projekta.

Potpisnik, u ime mađarske vlade  je mađarski veleposlanik u Hrvatskoj  Csaba Demcsák.  Prije potpisivanja zapisnika članovi mađarskog izaslanstva su razgledali i teško oštećene objekte u Petrinji i Žažini. 

Foto: Sisačka biskupija

HINA

Stranica