Potpora stočarima na području Banovine

Stožer civilne zaštite i Ministarstvo poljoprivrede sustavno skrbe o obiteljskim gospodarstvima koja se bave stočarstvom na potresom pogođenom području.

Donacija 30 bala slame dopremljena je na obiteljsko gospodarstvo Ostroški u Cepidlaku u Koprivničko-križevačkoj županiji. Za idući tjedan Stožer civilne zaštite i Ministarstvo poljoprivrede organizirali su dopremu dodatnih 20 bala sijena za hranidbu goveda.  

Na OPG Radovana Ostroškoga u Cepidlaku, naime, od siječnja je privremeno  izmješteno 12 muznih krava s farme Kardaš u Gori. Gospodarski objekti na OPG-u Kardaš bili su teško oštećeni u razornom prosinačkom potresu. Na potonjem je OPG-u stoga u tijeku poslijepotresna obnova, tj. izgradnja nove staje. Radovi će biti dovršeni u svibnju, a zatim će se organizirati povrat 12 stočnih grla iz Cepidlaka na matičnu farmu u Gori.    

Istodobno, Stožer i Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s veterinarskim službama, organizirali su povrat nekoliko muznih krava iz Mraclina, s područja Velike Gorice, na matični OPG Likević u Sibiću. Na obiteljskoj farmi u Sibiću, koja je teško stradala u potresu s kraja prošle godine, u međuvremenu su postavljeni privremeni gospodarski objekti za prihvat stoke.  

Nadalje, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak posredovao je pri organiziranju izmještaja skladišta za pohranu stočne hrane na području Gline.  

Od petka, 23. travnja 2021. godine skladište stočne hrane u Glini nalazi se na novoj adresi, u Jukinačkoj ulici 104. Gradska tvrtka za komunalne djelatnosti, Komunalac d.o.o. iz Gline ustupila je dio svojega skladišnoga prostora za pohranu stočne hrane namijenjene poljoprivrednicima na širem glinskom području.  

U Petrinji pak  skladište stočne hrane i nadalje je smješteno na adresi Sisačka ulica 116.  

Stranica