Nakon potresa izgrađeno 75 novih trafo-stanica

Novčana pomoć za obnovu dimnjaka i drugih nekonstrukcijskih elemenata povećava se na 16 tisuća kuna, odnosno 25 tisuća kuna. Odluka je to Vlade RH sa sjednice u četvrtak, 1. travnja 2021. godine.

U razornom potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji stradala su mnoga elektroenergetska postrojenja . Naknadnim potresima slabije jakosti već postojeća štete na objektima dodatno su se uvećale.

Štetu su pretrpjela postrojenja na području Siska, Petrinje, Gline, Hrvatske Kostajnice, Lekenika, Martinske Vesi, Topuskog, Gvozda, Sunje, Kukuruzara, Hrvatske Dubice, Majura i Dvora. Na mnogim su mjestima popucali spojni vodovi, izolatori na transformatorima; teško su oštećeni dalekovodi na drvenim stupovima. Zbog urušavanja velikog broja zgrada pokidali su se priključci, koji su zatim povlačili stupove niskonaponskih mreža. Raspon ukupne štete od potresa na elektro-postrojenjima iznosi od 145 do 200 milijuna kuna.

U međuvremenu su na području županije podignuta privremena kontejnerska naselja za stanovnike koji su u potresu ostali bez doma. Na sustav napajanja električnom energijom priključeno je gotovo 2200 stambenih kontejnera, odnosno mobilnih kućica. Taj je projekt vrijedan 8,5 milijuna kuna.

Za potrebe mobilne telefonske i internetske mreže u rubnim je dijelovima županije niknulo više mobilnih baznih postaja. Stoga je na tim točkama Elektra Sisak prethodno izgradila nove objekte; iz njih se električnom energijom opskrbljuju mobilne bazne postaje u Gornjoj Bačugi, Marinbrodu, Kukuruzarima, Galdovu, i Bijelim Vodama. Upravo se gradi elektroenergetski objekt za potrebe napajanja mobilne bazne postaje u Žirovcu.

U potresu je osobito teško oštećena spojna transformatorska stanica u Petrinji. Ona predstavlja ishodišnu točku za napajanje električnom energijom samoga grada i okolnih naselja na petrinjskom području.  Međutim, taj će se teško stradali objekt vrlo brzo ukloniti. U tijeku su pripreme za izgradnju nove, zamjenske spojne transformacijske stanice u Petrinji. Za tu je svrhu u naseljima Gora, Mađari i Šušnjar već izgrađeno 5 kilometara podzemnih dalekovoda. Ukupna cijena toga pothvata iznosi 45 milijuna kuna.

Stranica