Ministar Medved obišao glinsko područje

Nakon sastanka Stožera za otklanjanje posljedica potresa u Petrinji, potpredsjednik Vlade RH i čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved u nedjelju, 14.veljače 2021. godine obišao je šire područje Gline. Upoznao se s radom službi koje intenzivno rade na saniranju terena nakon razornoga potresa, a zatim održao sastanak s gradonačelnikom Gline i članovima tamošnjih mjesnih odbora.

„Preko središnjeg Stožera u Petrinji za glinsko je područje osigurano 528 kontejnera. Dodatnih stotinjak kontejnera nabavljeno je privatnim kanalima,“ kazao je gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević dodavši da se taj dio posla privodi kraju.

Na području Gline nalazi se 69 sela, naglasio je gradonačelnik Kostanjević, i sve službe „izvrsno obavljaju svoj posao na terenu osobito u ove hladnije dane.“

Potpredsjednik Vlade RH i čelnik Stožera Tomo Medved upoznao je gradonačelnika sa svim aktivnostima koje Stožer poduzima u pogledu smještaja, prehrane i drugih potrepština nužnih stanovništvu pogođenom razornim potresom s kraja godine.

Tomo Medved posebno je istaknuo važnost postupka podnošenja prijava za obnovu stradalih objekata; ruralna će područja obilaziti mobilni stručni  uredi i zaprimati prijave za obnovu. U tom je kontekstu „osobito važna uloga gradova i općina, koji mogu i samostalno pristupiti uklanjanju objekata, a u skladu s člankom 25., stavkom 6. Zakona o obnovi,“ dodao je.

Analizirajući pristigle zahtjeve za obnovom od općina i gradova, utvrđeno je da u Petrinji, primjerice, ima više od 30 prijava za uklanjanje objekata u odnosu na stvarno stanje urušenih građevina. Važno je raspolagati preciznim podacima o urušenim zgradama, upozorio je Medved, prije nego se pristupi njihovu uklanjanju.

Sve aktivnosti povezane s uklanjanjem urušenih objekata, dodao je, poput skraćenih elaborata i postupanja s otpadom i građevinskim materijalom moraju biti u skladu s općim propisima. Na temelju Odluke Vlade RH gradovi i općine za te su aktivnosti dobili 100 milijuna kuna.

Čelnik Stožera Medved posebno je upozorio da stanovnici ne koriste peći na drva u objektima u kojima dimnjaci nisu u funkciji, kako bi se izbjegli nesretni slučajevi poput jučerašnjeg u Komarevu.

Stranica