Dovršetak autoceste Zagreb-Sisak za dvije i pol godine

Projekt izgradnje dionice autoceste od Lekenika do Siska procijenjen je na 300 milijuna kuna.

Vlada RH je na 42. sjednici u četvrtak, 4.veljače 2021. godine raspravila trinaest točaka dnevnog reda, među kojima Zaključak o dovršetku izgradnje autoceste A11 Zagreb - Sisak, dionice Lekenik – Sisak.

Vrijednost dionice od Lekenika do Siska duge 10,9 kilometara procijenjena je na 300 milijuna kuna.

Natječaj za javnu nabavu izgradnje autoceste planiran je do kraja veljače.

Premijer Plenković rekao je da će projekt izgradnje autoceste A 11 Zagreb – Sisak, -dionice Lekenik - Sisak, uz brzu cestu do središta grada, raditi Hrvatske autoceste, koje će objaviti i natječaj. 

Na taj će se način Sisak, Petrinja i cijela Sisačko-moslavačka županija, u smislu bolje prometne povezanosti, nasloniti na Zagreb.

"Zaključkom se zadužuje društvo Hrvatske autoceste d.o.o. da najkasnije do 28. veljače 2021. pokrene postupak javne nabave radova izgradnje autoceste procijenjene vrijednosti nabave od 300 milijuna kuna iz sredstava predviđenih financijskim planom Hrvatskih autocesta za 2021., s projekcijama za 2022. i 2023. Godinu," kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Rok za izvođenje radova je dvije godine od sklapanja ugovora. Hrvatske autoceste ishodile su građevinsku dozvolu za dionicu Lekenik – Sisak. Radovi na izmještanju instalacija za čitavu dionicu su u tijeku. Od ukupno ugovorenih 23 milijuna kuna do sada je, naglasio je ministar Butković, realizirano radova u vrijednosti 17,7 milijuna kuna. Preostali radovi na izmještanju instalacija dovršit će se do kraja godine.

Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i otkup zemljišta na dionici Lekenik - Sisak su u tijeku; trošak se procjenjuje na 25 milijuna kuna. Javna nabava usluge nadzora nad radovima, procijenjena na, 7,5 milijuna kuna, bit će pokrenuta u travnju ove godine. Tijekom veljače Hrvatske autoceste pokrenut će javnu nabavu arheoloških istražnih radova, čija je vrijednost procijenjena na 10, 5 milijuna kuna. 

"Nakon uspješno provedenog financijskog i operativnog restrukturiranja, koje je Vlada pokrenula prije tri godine, Hrvatske autoceste osigurale su uštedama i dobrim financijskim planiranjem, čak i uz manji promet na autocestama, stabilno poslovanje i investicijski potencijal za nastavak važnih investicija za ovaj prioritetan projekt", zaključio je Butković.

VRH

Stranica