Uvijek ćemo pomoći susjedu u nevolji

PETRINJA, 22. siječnja 2021. (Hina) – Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar u petak je svoj radni posjet Hrvatskoj započeo obilaskom potresom pogođene Petrinje, istaknuvši da je Slovenija uvijek spremna pomoći, ali se nada da to u budućnosti neće biti potrebno.

Slovenska vlada je odmah nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji poslala pomoć Hrvatskoj – 300 vreća za spavanje, stotinu kreveta, električne grijače, zimske šatore i osam stambenih objekata. Uz to, Hrvatskoj je pomoglo niz slovenskih organizacija i građana. 

„Hrvatska se očito nalazi na veoma trusnom području, no ja se nadam da ovakva pomoć više neće biti potrebna, ne jer Slovenija ne bi pomogla, nego zato što ne želimo da se tako nešto ponovi”, rekao je Logar u petrinjskoj vojarni.

On je treći europski ministar vanjskih poslova koji je obišao potresom pogođeno područje, nakon Mađara Petera Szijjarta i Francuza Jean-Yvesa Le Driana. 

„Vjerujemo da bi Hrvatska pomogla i nama. Iako se nadamo da do toga neće doći, lijepo je znati da imaš susjeda koji će ti pomoći u nevolji”, dodao je slovenski šef diplomacije. 

Logar je podsjetio da je Slovenija u prošlosti doživjela sličnu katastrofu, pa izrazio nadu da će slovenski stručnjaci svojim iskustvom moći pomoći pri obnovi.

Potres magnitude 5,6 stupnjeva po Richteru 1998. je pogodio Posočje, uništivši više od četiri tisuće objekata. 

Slovenski ministar je kazao i kako se Hrvatska iskazala u kriznom upravljanju nakon potresa, a da je jedan od glavnih prioriteta slovenskog predsjedanja Europskom unijom u drugoj polovici ove godine upravo učiniti taj savez spremnijim na izvanredne situacije. 

„Usprkos tome što je ovo bio tragični događaj, nadamo se da će nam on pomoći da to na europskoj razini učinimo što bolje”, zaključio je Logar na konferenciji za medije u vojarni na kojoj su govorili i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i Tomo Medved, potpredsjednik vlade i čelnik stožera za uklanjanje posljedica razornog potresa. 

Medved je zahvalio slovenskom ministru i narodu na brzoj pomoći, „činu koji je pokazao da smo kao susjedi i prijateljski narodi uvijek dostupni jedni drugima, poglavito u situacijama kad se dogodi katastrofa i kad narod strada”.

Grlić Radman je naglasio da je pomoć iz Slovenije bila izdašna te da je došla od brojnih saveza, udruga, općina, sportskih klubova, gospodarstvenika, kao i tamošnjeg Crvenog križa i Caritasa.

Podsjetio je kako je Slovenija pružila pomoć i nakon potresa koji je u ožujku prošle godine pogodio Zagreb. 

Ministri su nakon obilaska vojarne otišli u obližnje mjesto Taborište gdje je jedna od obitelji koja je od Slovenije dobila stambeni objekt. Logar je obitelji poželio da im taj objekt „u budućnosti što kraće treba”, a potom su šefovi diplomacija obišli i razoreni centar Petrinje. 

Dvojica ministara su nakon toga otišli u Zagreb gdje će razgovarati o aktivnostima vezanim za hrvatsko proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu.

Foto: Stožer CZ/HINA
HINA

Stranica