Održan sastanak o pomoći gospodarstvenicima na području Sisačko-moslavačke županije

Sastanak na temu revitalizacije gospodarske aktivnosti na području pogođenom potresom održan je danas u Sisku u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Na sastanku su sudjelovali ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, predstavnici HAMAG BICRO-a, Hrvatske banke za obnovu i razvoj, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske obrtničke komore te tvrtki s područja Sisačko-moslavačke županije među kojima su bili i predstavnici Petrokemije, Šerifa, HiPP-a, Optiplasta, Applied Ceramicsa, City Kebapa, ABS Sisak.

„Učinit ćemo sve da pomognemo jer su upravo poduzetnici pokretači obnove i života na ovim područjima. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja financirat će obnovu objekata malih i srednjih poduzetnika na području pogođenom potresom i to s ukupno 10 milijuna kuna“, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić.

Ministar Ćorić je najavio i kako će Vlada RH će vrlo skoro izraditi Strategiju razvoja ovog područja. Također, Ministarstvo će uskoro raspisati i natječaj vrijedan milijardu i pol kuna za povećanje proizvodnih kapaciteta.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je kako je zadaća Vlade osigurati hitnu i nužnu pomoć za stanovnike krajeva pogođenim nedavnim potresima. 

„Zato smo mjere za očuvanje radnih mjesta proširili na poslodavce i radnike kojima je potres ugrozio poslovnu aktivnost, za što je osigurano 160 milijuna kuna samo za sljedeća dva mjeseca. Imamo i program javnog rada za 500 osoba na otklanjanju šteta od potresa, a ubrzali smo i proces isplate jednokratne naknade preko centara za socijalnu skrb. Revitalizacija gospodarske aktivnosti tog područja nužna je za stabilnost cjelokupnog tržišta rada, pogotovo sad kad vidimo da mjere imaju učinka i da je razina nezaposlenosti na razini europskog prosjeka“, kazao je ministar Aladrović.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec je naglasio kako na području Sisačko-moslavačke županije imaju sklopljenih 637 ugovora s poduzetnicima u vrijednosti od 475,7 milijuna kuna te dodao kako će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu svim poduzetnicima čije poslovanje je ugroženo uslijed potresa.

Na području Sisačko-moslavačke županije radi 1250 tvrtki, a u gospodarskim subjektima je zaposleno 8.800 osoba. Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić izvijestio je kako je u potresu oštećeno preko 870 trgovačkih društava i obrta u županiji.

„Dva ministra i predstavnici gospodarskih institucija danas su ovdje upravo kako bi nam pomogli kako u obnovi, tako i u revitalizaciji gospodarskih subjekata“, rekao je župan Žinić. 

Poduzetnici su na sastanku istaknuli kako je ključno omogućiti ostanak ljudi na ovim područjima te im je stoga važno da imaju podršku i pomoć države.

Stranica