Ministarstvo turizma i sporta

Od 29. prosinca Ministarstvo se koncentriralo na osiguravanje najnužnije pomoći, odnosno osiguravanje smještaja za građane čiji su domovi uništeni u potresu u koordinaciji s Hrvatskom udrugom turizma, Kamping udruženjem Hrvatske te drugim hotelijerima.

U hotelima i kampovima diljem Hrvatske osiguran je besplatan privremeni smještaj u više od 500 hotelskih soba, apartmana i mobilnih kućica. Trenutno takav smještaj koristi oko tristotinjak osoba.

S obzirom na to da velik broj građana želi ostati blizu svojih domova, također je iz hotelijerskog sektora donirano 106 mobilnih kućica i 11 kamp kućica koje se kontinuirano dostavljaju na lokacije u pogođenim područjima.

Prvih 20 mobilnih kućica stiglo je u ranim jutarnjim satima 31. prosinca u Glini, a kućice su upućene u Novo Selo.

Obiđena su pogođena područja, kao i ugostitelji koji organiziraju pripremu toplih obroka u Petrinji.

Ministarstvo je organiziralo prijevoz mobilnih kućica te osiguralo sredstva za troškove prijevoza i montaže. Na prijevozu je angažirano 15 šlepera. Radi se o kućicama u koje se može smjestiti od četiri  do šest osoba. Mobilne kućice imaju dvije spavaće sobe, kuhinju i sanitarni čvor s tušem te Ministarstvo koordinira i njihovo spajanje na osnovnu infrastrukturu.

Do 2. siječnja je na područje Gline u organizaciji MINTS dopremljeno 46 mobilnih kućica.

Od 3. siječnja mobilne kućice distribuiraju se sukladno uputama Stožera po općinama i gradovima; ukupno je do 4. siječnja dopremljeno 87 mobilnih kućica.

Prioritete za raspodjelu kućica određuje lokalni stožer.

Sustav turističkih zajednica se uključio u pomoć oko zbrinjavanja građana te su regionalne turističke zajednice širom Hrvatske na čijim su područjima zbrinuti stanovnici potresom obuhvaćenih područja (u hotelima, kampovima, obiteljskom smještaju…) ponudile financijsku pomoć u svrhu podmirivanja određenog dijela troškova.

Do sada je Hrvatska turistička zajednica doznačila 200.000,00 kuna turističkoj zajednici Sisačko-moslavačke županije u svrhu nužne sanacije turističke infrastrukture.

Opseg šteta u sektoru turizma, ugostiteljstva i sporta je velik jer je većina javne turističke i sportske infrastrukture teško stradala.

Teško su stradali i brojni privatni gospodarski subjekti koji se bave turizmom i ugostiteljstvom.

Prema dostupnim podacima, na području Sisačko moslavačke županije djeluje oko 500 gospodarskih subjekata (pravnih i fizičkih osoba) koji se bave ugostiteljstvom ili smještajem (nekoliko hotela, 2 kampa, OPG-ovi, privatni smještaj).

Najveći broj objekata je u teškom i izuzetno teškom stanju što znači da većina njih neće moći u uporabu bez značajnijih rekonstrukcijskih zahvata te će im do daljnjega biti onemogućen rad.

Pripremit će se mjere za pomoć dionicima u sportskom i turističkom sustavu – kao i pomoć pri obnovi lokalne javne sportske i turističke infrastrukture.